Искаме да Ви представим един нов тип отпечатъчен материал – еднофазен необратим хидроколоид, наречен „клас APOL”, предназначен за вземане на отпечатъци за фиксирани протезни конструкции.

1. Вземането на отпечатък може да стане самостоятелно или с помощта на асистент.

2. Наистина ли става въпрос за алгинат?

ДА, тъй като основната съставна част е от кафяви водорасли, но техните качества, съчетани с постиженията от изследванията на д-р Бригирард /Франция/, го правят специален материал. Това е причината, поради която е по-добре да използваме търговското наименование „клас APOL”, за да го различаваме от алгинатите.

3. Това алгинат тип А ли е?

От октомври 1988 год. Според Европейските стандарти EN21563 не съществува класификация А, В или С. Алгинатът „клас APOL”, предназначен за отпечатък за фиксирани протези, отговаря на действащите норми.

4. Алгинатите имат лоша слава на по-нестабилни и устойчиви материали. Какви са особеностите на „клас APOL” в сравнение с другите алгинати?

Преди всичко – това е неговата точност. Възпроизвеждането на детайлите е до 7 микрона /изискванията на европейските стандарти са 20 микрона/ и е забележително, съпоставено с най-добрите еластомери и в частност със силикона.

Силиконите минават по-скоро за хидрофили. Всъщност са по-малко хидрофоби отколкото предходните генерации и се приспособяват по-добре в присъствие на влага.

Клас APOL” по своята същност е истински хидрофил. Отпечатъкът може и трябва да бъде поставян във влажна среда. Не трябва да се потапя във вода или слюнка, но и и безполезно и непрепоръчително да се изсушава.

Това означава, че „клас APOL” предоставя отлични възможности за поставяне върху влажни повърхности в сравнение със силикона.

устойчивост на разкъсване – 14 kg/sm², при норма 3 kg/sm², следователно материала не се разкъсва, а се отлепва от отпечатваните повърхности;

– от друга страна крайната деформация е много слаба, т.е. 0.12% за 24 часа и 0.3% за 36 часа, което означава, че материала е много стабилен и отливането на отпечатъка може да бъде отложено без последици, сравнено с хидроколоидите /обратими и необратими/. Знаем, че при тях отпечатъка е необходимо да бъде отлят в най-кратки срокове, което представлява допълнителна трудност за практиката.

5. „Клас APOL” може да се смесва ръчно или автоматично. Автоматичното смесване опростява значително употребата и позволява получаването на хомогенна смес.

6. Необходимо ли е материалът да бъде притиснат, за да се вземе отпечатък от сулкуса?

Отпечатъкът с „клас APOL” се взема в една фаза. Когато става въпрос да се направи отпечатък от изпилени зъбни тъкъни или от кавитети, търсеният резултат е да се отбележат максимално точно препарациите и границите. Еднофазната техника е вероятно най-лесната и най-надеждната, тъй като се използва само един материал.

ТЕХНИКА:

 • разбъркайте материала;

 • напълнете шприцата;

 • инжектирайте материала, оставяйки върха на шприцата в контакт с препарацията и в сместа, за да се избегнат въздушни шупли;

 • за вземане на отпечатъка може да си помогнете и като поставите част от материала с пръст върху подготвените зъби /тази техника се използва непрекъснато и дава еквивалентни резултати/;

 • лъжицата за отпечатъка се напълва с материала и се поставя в устата.

ЗАБЕЛЕЖКИ

 • наличието на кръв може да компрометира отпечатъка /валидно е за всички материали/;

 • необходима е хемостаза на нивото на венеца, ако отпечатъкът трябва да се вземе в деня на подготовката;

 • за хемостаза не трябва да се използват продукти на базата на хлора /в течно,сгъстено или гел-състояние/. Тези материали абсорбират водата от полето и компрометират отпечатъка;

 • за хемостаза са подходящи препарати на базата на железен сулфит. Продектът се оставя за max 10 sek. Премахва се веднага след хемостазата чрез измиване с вода.

ЛЮБОПИТНО

Отпечатъчният материал също има хемостатични свойства. Напр. възможно е по време на вземане на отпечатъка да сложите малко алгинат с пръста върху тратираната рана.

8. Необходимо ли е отваряне на сулкуса?

Отварянето на сулкуса не винаги е необходимо, защото по-голямата част от коронките имат препарационна граница на нивото на сулкуса или леко подвенечно.

Материалът за отпечатък регистрира това, което е видно. Ако е необходимо разширяване на сулкуса, за да се открие препарационната граница, няма значение каква техника ще се използва: един конец, двоен конец електрическо ножче, временна корона.

9. Кой материал за какво се използва?

/техника РЕ затворена/, в специални или малко разпространени случаи.

10. С какви лъжици за отпечатък трябва да се използва?

По принцип лъжиците трябва да бъдат твърди, за предпочитане метални и плътни, с вътрешно задържане. Така се премахва риска от отлепяне на отпечатъка, а това се случва често с перфорираните лъжици. Може да бъдат използвани и секторни метални лъжици.

На теория, отпечатъка трябва да се свали рязко, бързо, без колебание, с премерен ъгъл. В практиката това е почти нереализуемо. Затова се прилагаме следния трик: достатъчно е да се впръска сгъстен въздух от шприцата под ръба на отпечатъка или от шлауха на турбината – между устните и материала. Вакуумът се премахва и лъжицата с отпечатъка се сваля лесно с движение по оста на зъбите.

11. Няколко думи за условията за употреба!

Материалът е под формата на херметически затворени дозирани и готови за употреба купички. Купичките са от рециклируем материал. Постоянното съотношение между прах и вода / осигурява се от дозиращите купички/, позволява да се получи продукт с постоянно качество. Размесването може да бъде ръчно или машинно, като и двата начина осигуряват отлични резултати.

12. Време за работа при употреба на материала:

Водата, която използваме за размесване на материала трябва да е с температура около 20°С, т.е. със стайна температура. Времето за работа е:

 • размесване – около 30 – 40 sek;

 • обработка на отпечатъка – 2 min 10 sek при 23°С;

 • втвърдяване в устата – 45 sek.

Възможно е времето за работа да се променя в зависимост от температурата на водата, което е голямо предимство. В периоди на големи горещини е препоръчително да се използува хладка вода.

13. Как се съхранява отпечатъка?

– започваме с изрязване на излишъка;

– потапяме отпечатъка в дезинфекционен разтвор за 2 -3 min;

– изплакваме с вода;

– внимателно подсушаваме. Отпечатъка трябва да е със същата влажност както в момента на втвърдяването. Може да бъде полезно дори да се остави отпечатъка на въздух, само за да се премахне остатъчната вода. След това е достатъчно да се остави в херметическа торбичка. Натискът на водната пара в торбичката спира дехидратацията и осигурява стабилността на отпечатъка.

ВНИМАНИЕ!!! Не трябва да потапяте отпечатъка в купа с вода или да го завивате в мокри кърпички. Така рискувате да компрометирате отпечатъка.

14. Какви са препоръките за отливане на отпечатък в лабораторията?

Най-важното между отпечатъка и финалния резултат е съвместимостта между материала за отпечатък и материалите в лабораторията. Несъвместимостта между алгинат/гипс се вижда по повърхностното състояние на напудрен облик на протезната конструкция.Добър е материал тип FUJIROCK. Перфектната съвместимост между материалът „клас APOL” и гипсът се противопоставя на силикона.

ВНИМАНИЕ!!! Не е възможно отпечатъка да бъде използван след измиване за повторно отливане, за разлика от силикона!

15. Възможни ли са провали с този материал?

Това е изключение. Има два типа провали:

– в момента на вземане на отпечатъка – въздушно мехурче в областта на венечния джоб напр. Тогава е достатъчно да вземете нов отпечатък.

– в момента на поставяне на протезната конструкция. В този случай е трудно да се прецени причината за грешката: лошо регистриране на захапка или проблем в лабораторията. Такива проблеми са рядкост.

За заключение:

Винаги трябва малко време, за да свикнем в нов материал. Препоръчително е да започнем с по-прости конструкции, но качеството на материала предизвиква: лесен, бърз и качествен отпечатък на ниска цена. На последно място, но не и по значение е и това , че този нов материал се разрушава тотално от бактериите, т.е. той е и екологичен.

Loading...